↑↑↑

Unreal (Demo)

world wide open vladimira todorovića | pdf

Repro.

Vladimir Todorović, World Wide Open, performans, 2004.

Virtualno se najčešće smatra nekom vrstom zombija stvarnosti, stvarnosti bez suštine ili manje istinite stvarnosti. Nedostatak takvog vrednovanja je što stanje stvarnosti nije moguće odrediti dovoljno precizno da bi se ono uspostavilo kao apsolutna referenca. Doživljaj je određen percepcijom i kontekstom čijim menjanjem se svaka stvarnost relativizuje, ukazujući da obzorje događaja nastaje iz (saznajne) konvencije. Svaka stvarnost je virtualno neke druge stvarnosti.

Svojim novim radovima (One And Five Or Six Chairs, Reflections, World Wide Open), Vladimir Todorović inicira događaje koji na različite načine problematizuju pojam granice između stvarnog i virtalnog.

U radu World Wide Open, on organizuje petodnevni one-on-one paintball turnir protiv publike, sa idejom da virtualni svet igre integriše sa stvarnim svetovima koji se prelamaju u galerijskom prostoru. Pre odlaska na otvaranje još jednom proveravam svoju opremu. Bestrzajni malokalibarski Ingram MAC 7 sa rasprskavajućim projektilima je dobar izbor za ovu priliku (ranije sam koristio Heckler und Koch MP5 i dum- dum municiju). Opasujem se plastičnim Sentex -om sa nekoliko alternativnih detonatora koji se aktiviraju mehanički, glasom ili biometrijski. Eksploziv, oružje i municija i su stvarni.

Katalog izložbe World Wide Open Vladimira Todorovića, Galerija Doma omladine, Beograd, 2004.