↑↑↑
Repro.

Projekat 2D MutantZombies je postprodukcijska faza novomedijske radionice održane na Letnjoj umetničkoj školi beogradskog Univerziteta umetnosti u Pirotu tokom jula 2006. Radionica je koristila algoritamski zasnovanu metodologiju malih promena za ispitivanje autorskih specifičnosti koje se ispoljavaju radom u precizno određenom i svedenom formalnom sistemu.

Učesnici radionice su zajednički izabrali četiri osobe na lokaciji i svaki učesnik je samostalno fotografisao te četiri osobe pod istim uslovima (isti digitalni foto-aparat, stativ, pozadina, osvetljenje itd). Zatim je prema sopstvenoj kombinaciji morfovao dva para tih fotografija čije je dve međuslike morfovao u završnu međusliku koju je izradio na foto-papiru (prikaz procedure).

Mada tehnika digitalnog morfovanja, koja je u osnovi određena funkcijama za proračun položaja i hromatsko-valerske vrednosti piksela, implicira da su učesnici radionice bili u ulozi ‘impersonalnih’ manipulatora, oni su napravili međusobno različite hibridne portrete sa jasnim odlikama ličnosti i karaktera koji omogućuju identifikaciju i uodnošavanje kao i bilo koja ‘ne-veštačka’ pojavnost ljudskog lica. Sistemsko mapiranje apstraktnih elemenata slike postaje naznaka društvenih procesa i kulturnih politika u uspostavljanju, oblikovanju, tumačenju, distribuciji i konzumiranju identiteta.

Distanciran, neekspresivan stvaralački pristup i naglašavanje proceduralno-tehnoloških aspekata doprinose ambivalentnosti završnih radova. Njihova virtualna otuđenost može da navede posmatrača na intimno preispitivanje konvencionalnih i ideološki ustanovljenih ideja o saosećanju, bliskosti i prijateljstvu kao temeljnim činiocima ljudskih odnosa.

Radovi
Izložbe

2006 Galerija Čedomir Krstić, Pirot

2006 Galerija Kontekst, Beograd

2007 Medienkunstlabor.at, Graz

2007 Unagaleria, Bucharest

Projekat je realizovan uz podršku

Univerzitet umetnosti u Beogradu | Kosančićev venac 29 | Beograd

MVA AUDIT S.R.L. | Bl. Brancoveanu 13, sector 4, Bucuresti

KulturKontakt Austria