↑↑↑

Sunčica Ostojić i Olga Majcen Linn: Flu_ID

Flu_ID je godišnja izložba u Galeriji Doma omladine Beograda koja je pokrenuta 2001. godine kako bi se u jasno profiliranom kontekstu predstavile intermedijske umjetničke prakse koje čine značajan udio u studentskoj produkciji na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. Projekt Flu_ID iniciran je 1998. godine na FLU s idejom da odgovori na potrebe mladih umjetnika koji djeluju van usvojenih medijskih i/ili teorijskih domena. Projekt se odvija kroz kreativno preplitanje umjetnosti, teorije i znanosti/tehnologije, te se prilagođava studentskim projektima radi poboljšanja njihove kompetencije i promocije, ali i radi upoznavanja jezika i jezičnih igri koje će im omogućiti širenje horizonta profesionalnog života i spajanje estetičkog s etičkim iskustvom.

Ambicija predstavljanja projekta Flu_ID u Zagrebu je dvojaka. S jedne strane, izložbom kojoj će autori nazočiti u punom sastavu, ukazuje se mogućnost kreiranja novog komunikacijskog prostora među umjetnicima najmlađe generacije. S druge strane Flu_ID predstavlja vrlo zanimljiv projekt-model, vrijedan prezentacije u drugim sredinama, a posebice našoj.

Naime radi se o izložbi studenata kojima predaju Dragan Jovanović, Dejan Grba i Zoran Todorović koji su upravo u procesu osnivanja Odseka za intermedijske studije. Odsjek bi trebao nadopuniti operativne mogućnosti Fakulteta likovnih umetnosti uključivši u stvaralaštvo studenata različite umjetničke, znanstveno-tehnološke i teorijsko-filozofske teme, omogućiti im multidisciplinarnu podršku u realizaciji projekata, interaktivan program i raznolik obrazovno-operativni model koji kombinira edukaciju, produkciju i promociju. Taj je koncept proizašao iz potrebe da se reagira na problem složenosti i divergentnosti suvremene umjetnosti koja izmiče konceptu strogo zadanog edukativnog programa.

Projekt Flu_ID bio je prvi ozbiljan i konkretan ‘proizvod’ koji je prethodio samoj reformi studija. Za razliku od standardnih godišnjih izložbi, ili prodajnih događaja gdje su umjetnički produkti nagruvani po klasama u smislu kvantitativne reprezentacije rada na pojedinim odsjecima, Flu_ID svojom ozbiljnošću konkurira najzanimljivijim grupnim izložbama u gradu.

Najmlađi umjetnici upotrebljavaju jednako tradicionalne kao i nove medije, te se u tom smislu radi o interdisciplinarnoj ili ‘intermedijskoj’ izložbi. Izbor medija ovisi o sadržaju rada, i on ne služi kao demostracija tehničke vještine (umjetnici ne demonstriraju vještinu baratanja video kamerom, kao što studenti s drugih odsjeka demonstriraju vještinu modeliranja gline ili slikanja uljem na platnu). Medij je dubinski inkorporiran u sadržaj njihovih djela. A po sadržaju njihovi su radovi vrlo svježi, provokativni i komunikativni, te zahtjevaju otvorenost posjetitelja. Nadamo se da će vas osvojiti.

Katalog izložbe Flu_ID, Kontejner, Zagreb 2004.

Repro.
Repro.

Radovi na izložbi Flu_ID 2004, Galerija Miroslav Kraljević, Galerija Križić Roban, Galerija VN, Zagreb.